2018. évi ranglista eredmény 5 futam után (egy ejtő futammal számolva):     1. Jukebox - Rauschenberger Miklós468,00 pont     2. J.Bond 037 - Litkey Farkas/Sarina Róbert383,27 pont     3. iJroncat - Szabó Péter/Sallai Gábor 353,09 pont     4. Team EUline - Makai Gábor 308,55 pont     5. Django - Hercsel Erik 307,09 pont     6. J'Korszak - Laurel - Dr. Farkas Tamás 260,73 pont     7. Jinge - ifj. Scholtz Imre 194,18 pont     8. Jet Travel - Fluck Benedek/Gál Pál Zoltán 165,64 pont     9. Gone With The Wind - Pethő Szabolcs 153,27 pont     10. Rebell - Madarász Tamás 144,18 pont     11. Big5 - Oroszlán Péter124,00 pont     12. a Svájci - Horváth Géza94,91 pont     13. Play-Mate/Budapest Wedding - Galla Viktória 42,55 pont     14. Just a Big Dinghy/Big Five - Sabján Annamária39,64 pont     15. Budapest Wedding - Kakas Máté 36,00 pont

PROGRAM 2017

2017.06.23.
PÉNTEKI TRÉNING 4,Füred - BYC
2017.06.24-25.
Raiffeisen, Földvár - Spari
2017.07.06-08.
KÉKSZALAG, Füred - Balaton
2017.07.22-23.
EGIS KUPA Pénteki T 5, Csopak
2017.08.11.
PÉNTEKI TRÉNING 6,Füred - BYC
2017.08.12-13.
Füred kupa, Füred - BYC
2017.08.19-20
MVSZ OB, Füred - Hajógyári
2017.08.24-27.
J/24 Magyar Bajnokság, Füred - BYC
2017.09.16-17.
PÉNTEKI TRÉNING Döntő, Füred - BYC
2017.09.24-10.01.
J/24 Európa Bajnokság, Füred - BYC

Főtámogatók

jet-travel-logo-color-01

 

QSDG logo 135

 

bravo boats

 

Támogatók

sitetalk

BYClogo

 dahoam

 logo log

 manezscakkos

 

Médiapartnerünk

portole 

j24 Hungary

sailingj242

2015. máj. 04., hétfő 18:14

Pazar szél és remek versenyzés az első J/24 flottabajnokságon Kiemelt

Sikeresen végződött vasárnap a Magyar J/24 és a Melges 24 osztályok első közös tavaszi flottabajnoksága. A 2017-es Európa Bajnokság szervezésére készülő J/24-es osztály 11 egysége állt ki, a győztes pedig a szezonban remekül kezdő Django csapata lett, utánuk Litkey Farkas hajójával vendégszereplő Oroszlán testvérek, harmadik pedig a Jukebox lett Rauschemberger Miklóssal a kormánynál.

Miután tavaly ősszel elnyertük a 2017-es J/24 Európa Bajnokság rendezési jogát, elhatároztuk, hogy ennek a lehetőségnek a segítségével, az amúgy sem szégyellni való, aktív, összetartó osztályunkat még jobban megerősítjük az elkövetkező 3 évben. Növelni tervezzük a hajók és tagjaink számát, új, friss, fiatal vitorlázókat szeretnénk az osztály tagjai között tudni, színvonalas, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő versenyeken szeretnénk tovább fejlődni. 

Ennek érdekében elhatároztuk, hogy bajnokságainkat a következő években ugyanazon a  helyszínen, és a leendő EB időpontjával megegyező, őszi dátumon rendezzük majd. Sőt, a még jobb felkészülés érdekében, tavasszal is összejövünk egy többnapos versenyre, ugyanazzal a rendező gárdával, szintén az EB leendő helyszínén. A Balatonfüredi Yacht Clubbal együttműködve, az MVM Sport Egyesület támogatásával így az elmúlt hétvégén érkeztünk el e program első tavaszi állomásához. Programunkhoz csatlakozott a Magyar Melges 24 Osztályszövetség is, amely szintén erős programot állított össze erre az évre amelyben május 8. és 10. között Európa Kupa is szerepel. (A hétvégi verseny történéseit Melges-perspektívából Csoltó Ákos foglalta össze itt.) Közösen álltunk bele a flottabajnokság szervezésébe, hiszen céljaink hasonlóak, és ha ketten csináljuk, akkor a rendezőknek is könnyebb a dolga. Utóbbi feladatra a nemzetközi versenyrendezői jogosultságot szerzett Fluck Bencét kértük fel, ő rakott össze egy kitűnő MVM-es rendezőgárdát, Regényi Zsolt pedig a vízen is bíráskodó, bírói csapatot vezette.

 

A rajthoz előzetesen 14 J/24-es egységet vártunk, végül sajnos csak 11 lett belőle. Na de milyen egységek? Farky kivételével (aki igazoltan volt távol – készül a május végi Soling VB-re) itt volt szinte az összes olyan csapat, amely rendszeresen versenyez: a Zulu (Kakas Máté) , a NORD TELEKOM (Makai Gábor) Dr Jekyl (Sica) , a Jenesis (Szabó Peti) , az Euphemya (Madarász Tamás) a BIG FIVE ( Gál Pali) az ÚJJÉ (Németh Gábor) a Gone with the Wind (Pethő Szabolcs). A JUKEBOX kormányát a három napos versenyen most Rauschenberger Mikulás fogta, aki szerette volna megmutatni, mire képes a saját Quantum vitorlája. Litkey Farkas hajóját kölcsön adta az eddig 8-as osztályban jeleskedő Oroszlán testvéreknek, akik így megtapasztalhatták milyen az élet a J/24-es osztályban. Ott voltunk persze mi is a DJANGO-val! :-)

 

Az első versenynapon, pénteken 3 szuper futamot teljesítettünk, 14-18 csomós, néha 20 fölé is erősödő szélben, remek csatákkal. Míg Kakas Mátéék szigorúan és nagy sebességpotenciállal (1, OCS,1), addig az Oroszlán testvérek úgy mentek a kölcsön hajóval és a második generációs kölcsön vitorlákkal, mintha ebbe az osztályba születtek volna (3,1,2). Mikulás még kutatott az emlékeiben, hogy hogyan is volt ez a Jézés 3 évvel ezelőtt, de azért megmutatta, hogy a hajóval semmi baj (5,5,3) és mi is tartottuk az előző heti formánkat (2,2,5). A DrJeckyl egyelőre nem találta az állítását, és csapatot is össze kellett szoktatni, Sica nem volt boldog aznapi teljesítményükkel (6,6,DNF) és egyelőre Madarász Tamáson is látszott, hogy nem volt még edzésük ebben az évben (9,7,8). A Nord Telekom is csak fél-régi csapattal indult (8, OCS, 7) a Jenesis két negyedik és egy harmadik helyével viszont örömmel zárta a napot. Az ÚJJÉ és a Gone edzések nélkül még nem tudta rendes formáját hozni ebben a génuáról fokra cserélős, erős szeles időben. Este aztán jól esett a feléledő BYC Büfétől rendelt pasta és sör, de nem kívántunk utána már más buliba menni, annyira kifárasztott minket az erős szeles versenynap.

 

IMG 5583

 

Szombaton még tovább erősödött egy kicsit a szél, szemerkélt is hozzá az eső, ami a vitorlázást ugyan szerencsére nem zavarta, de egy kicsit veszélyeztette az első J/24 Majálist, amire a J/24 JUNIOR SAILING TEAM gyermekei mellé a  "Melges gyerekeket" is vártuk. Ám Buda Julcsán nem fogott ki az idő, és rajzversennyel, tető alatti ügyességi versenyekkel, sok almával és csokival örvendeztette meg a gyerekeket. A BYC által biztosított nézőhajóról pedig a gyerekek az Anyukák kíséretében megnézhették a Papájukat, amint éppen versenyez kint a vízen. Szóval jó móka volt - azt mondják, akik kint voltak. A szél olyannyira erősödött az első naphoz képest, hogy a mezőny nagy része fokkra váltotta génuáját.

 

Kakas Máté (Zulu) ott folytatta, ahol pénteken abbahagyta (1,1,6), Oroszlánék még mindig gyorsak voltak, és látszott a sok-sok év Cadett, 470, 49R, Asso, stb (2,8,3) Sica is kezdte megtalálni a tavalyi állításokat a DrJekyl-lel (4,5,4), Gál Pali is csinált egy szép első helyet a most alakuló, új csapatával (8,6,1), Madarász Tamásékon is látszott az előző napi "edzés" (6,4,5) Mikulás a Jukebox-ot (és a saját vitorláit is) kezdte megszokni (5,2,8), Makai Gáborék a Nord Telekommal ugyanakkor még mindig nem találták a tavalyi szuper formájukat (7,3 és amikor már kezdett éledezni a remény, akkor egy újabb OCS) mi pedig folytattuk ahol tegnap abbahagytuk, nem nyertünk futamot, de (a 3,7,2-vel) 3. helyen álltunk a ZULU és a J/24-ben kezdő Oroszlán testvérek mögött.

 

IMG 5585

 

Közben azt majdnem elfelejtettem, hogy az osztály 5 egysége próbaüzemben tesztelte a KWINDOO új, még fejlesztés alatt álló versenyrendező és felhasználó mobil applikációját. Kaptunk híreket, térképet, pályajeleket, stb, a teszt eredménye, a tapasztalatok kiértékelése még tart a fejlesztők részéről, reméljük majd beszámolnak arról, hogy mire jutottak, sikert hozzá! Ha jó lesz, mindenkinek jó lesz! Este a BYC és az MVM vendégeként, finom gulyás és sör várta a megfáradt társaságot, majd a Kredenc jóvoltából FÖRCCZÖZ(Z)ÖN az ExFidelben. Remek zenékkel, finom borokkal, FröcsiÖcsi fröccs-riksájával, anekdotákkal a napi futamokról…  A buli ugyanakkor nem tarthatott sokáig, mert lemerültek az akkumlátorok, és vasárnapra is kellett még egy kis újratöltés. Mindenesetre, aki feljött este a Kredencbe, nem bánta meg.

 

Vasárnap gyengült a szél, de 7-10 csomó között így is fújdogált, kis esővel és őszt idéző hideggel. Az első futamban Sica boldog lehetett, mert a DrJekyl végre futamot nyert, Oroszlánék betliztek egy 6. hellyel, Mikulás viszont egy kemény 2. hellyel beköszönt a dobogósoknak, és láthatóan nagyon élvezte a helyzetet. (Végül is a Quantum stratégiai partnere a J/24 Osztálynak...:-) ) a Jenesys elfáradt (9) Zulu (4) Nord Telekom pedig 5, mi DJANGO 3.

 

És akkor jött a mindent eldöntő utolsó futam. Előtte kisebb várakozás, kis pálya igazítás, aztán rajt. Ekkor még Kakas Mátéék stabilan elsők voltak (10p) Oroszlánék 2.-ok (13p) a DJANGO 3. (14p), utánunk pedig JUKEBOX. Elvileg még minden lehetséges volt. A rajtnál egyéni visszahívó, egy hajó visszajött, de a zászló fent maradt. A nagy csatában volt minden: teljesen más szelek a pálya két oldalán. Az első kreuz végén mi 9.-nek vettük a bóját, kicsit csüggedten. Hátszélben mindenki élesedett előttünk a víz felé, onnan várva a szelet és a sebességet.  Akkor nézzük meg a tengelyt! Szinte raumban indultunk a lee-bója felé, a szél pedig tovább élesedett, mi pedig gyorsultunk a bója irányában, sokkal tompábban, mint az első 8 hajó. 4.-nek értünk le, Oroszlánék előtt éppen, akiket Sica a bójavétel után elvitt a part felé. Mi a vízről vártuk a szelet, ezért arra nyitottunk. A szél erősödött, ahogy szerettük volna, de kaptunk egy nagy bónuszt is, mert nagyot emelt a part felé vitorlázókhoz képest. Csak Kakas Mátéék értek vissza elénk, együtt vettük a fenti bóját, mögöttünk Mikulásék a JUKEBOX-szal, Oroszlánék nagyon beragadtak, talán 7., 8.-nak értek fel. Onnan már vonatozás volt lefelé, egy irányban. Ezek a hajók teljesen egyformák, ilyen körülmények között lehetetlen közelebb menni bárkihez. Az 1-2-3 így behaladt a célba, mi mentünk a fantasztikusan vitorlázó ZULU csapatnak gratulálni, amikor meghallották a rossz hírt: Ők is kint voltak a rajtnál. Az eset tanulsága, hogy nem lett volna ennyi OCS, ha minden hajón van rádió, a rendezőség ugyanis ezen folyamatosan mondta be az egyéin korai rajtosokat, akiknek meglett volna a lehetősége az ismételt elrajtolásra.

 

IMG 5578

 

Kicsit sajnáltam Mátéékat, de csak egy rövid ideig, mert így mi, a DJANGO csapata állhattunk a dobogó legfelső fokára (18p), mögénk az Oroszlán testvérek Farkytól kapott kölcsön hajóval (23p), majd a JUKEBOX (24p), eddigi legnagyobb sikerük Mikulással és a Quantummal. Azután  a ZULU (26p - két OCS nem fér bele egy kiejtőbe), majd Sica a DrJekyl-lel (38p) a BIG FIVE (40p) és a Jenesys (40p). 

 

Remek verseny volt, 8 nagyon jó futammal, jó rendezéssel (köszönet Fluck Bencének és az MVM gárdának, bíráskodni nem nagyon kellett, mert egy óvás sem volt, de köszönjük nekik is), szívélyes vendéglátással, köszönjük a BYC-nek és az osztályoknak, remek party programokkal - köszönet Buda Julcsának!

Ilyen versenyek kellenek a nagyhajósoknak!

 

Reméljük, hogy a következő alkalomra még több hajót raktok össze, és még több csapat találja meg a végleges felállását!

Boldog vitorlázást!

 

Hercsel Erik

Magyar J/24 Osztály kapitány

Fotók: Szekeres László

 

További képek a BYC Facebook oldalán.