2018. évi ranglista eredmény 5 futam után (egy ejtő futammal számolva):     1. Jukebox - Rauschenberger Miklós468,00 pont     2. J.Bond 037 - Litkey Farkas/Sarina Róbert383,27 pont     3. iJroncat - Szabó Péter/Sallai Gábor 353,09 pont     4. Team EUline - Makai Gábor 308,55 pont     5. Django - Hercsel Erik 307,09 pont     6. J'Korszak - Laurel - Dr. Farkas Tamás 260,73 pont     7. Jinge - ifj. Scholtz Imre 194,18 pont     8. Jet Travel - Fluck Benedek/Gál Pál Zoltán 165,64 pont     9. Gone With The Wind - Pethő Szabolcs 153,27 pont     10. Rebell - Madarász Tamás 144,18 pont     11. Big5 - Oroszlán Péter124,00 pont     12. a Svájci - Horváth Géza94,91 pont     13. Play-Mate/Budapest Wedding - Galla Viktória 42,55 pont     14. Just a Big Dinghy/Big Five - Sabján Annamária39,64 pont     15. Budapest Wedding - Kakas Máté 36,00 pont

PROGRAM 2017

2017.06.23.
PÉNTEKI TRÉNING 4,Füred - BYC
2017.06.24-25.
Raiffeisen, Földvár - Spari
2017.07.06-08.
KÉKSZALAG, Füred - Balaton
2017.07.22-23.
EGIS KUPA Pénteki T 5, Csopak
2017.08.11.
PÉNTEKI TRÉNING 6,Füred - BYC
2017.08.12-13.
Füred kupa, Füred - BYC
2017.08.19-20
MVSZ OB, Füred - Hajógyári
2017.08.24-27.
J/24 Magyar Bajnokság, Füred - BYC
2017.09.16-17.
PÉNTEKI TRÉNING Döntő, Füred - BYC
2017.09.24-10.01.
J/24 Európa Bajnokság, Füred - BYC

Főtámogatók

jet-travel-logo-color-01

 

QSDG logo 135

 

bravo boats

 

Támogatók

sitetalk

BYClogo

 dahoam

 logo log

 manezscakkos

 

Médiapartnerünk

portole 

j24 Hungary

sailingj242

2015. október 04., vasárnap 11:16

Groupama – Granini J24 és Melges 24 Országos Bajnokság BYC - Osztályfőnöki beszámoló

j24ob2bj24ob1a

Már sokadszor rendezzük Osztályunk Magyar Bajnokságát az MVSZ kötelékén kívül (de annak szakmai felügyeletével) és az eddigi tapasztalataink nagyon jók voltak. Az MVSZ a 2015-ös versenynaptár kialakításakor komoly nyomást gyakorolt ránk (és más tékozló osztályokra), hogy térjünk vissza a NAGY, KÖZÖS, NAGYHAJÓS BAJNOKSÁG keretei közé, de mi azon az állásponton voltunk, hogy megvárjuk, amíg az MVSZ által rendezett NB megközelíti azt a színvonalat mind vízen, mind pedig a parton, amit nekünk sikerült elérnünk az elmúlt években, aztán majd meglátjuk. Ezért egy tesztre ellátogattunk augusztus végén a NAGY, KÖZÖS, MAGYAR, NAGYHAJÓS BAJNOKSÁG két napjára, mint flottabajnokságra. És beláttuk, hogy jól döntöttünk a kivett bajnokságunkkal, és még időt kell adnunk az MVSZ-nek. Végeredmény

 

Az idei versenyünknek annyi érdekessége azért volt az előző évekhez képest, hogy most bútoroztunk először össze egy másik hajóosztállyal, mégpedig a hasonlóan erős, és nagyon OD, Melges 24-gyel. Nem bántuk meg! És persze az is hozzá tartozik Az alábbi story-hoz, hogy stratégiai megállapodást kötöttünk a BYC-cel a 2017 évi J24 Európa Bajnokságunkig, miszerint addig minden tavasszal rendeznek nekünk egy Flotta Bajnokságot, és minden ősszel - éppen az EB időpontjában - pedig megrendezik a Bajnokságunkat. Hát ennyit az előzményekről.

A rendező gárdát a nemzetközi minősítésű, osztályunkat egyre jobban megismerő és megkedvelő Fluck Bence irányította (remekül), míg a versenybírói testületet - a szintén nemzetközi minősítésű bíró, az ifjú titán - Böröcz Bence rakta össze és vezette. (nem csak a parton, hanem először a Magyar J24 Osztály életében a vízen is!) Az EB felkészülés jegyében a technikai ellenőrzésre is nagyobb figyelmet fordítottunk az eddigieknél, Csernussi Gábor, szintén ISAF felmérőnk felügyeletével. Volt vitorlafelmérés, valamint hajó- és legénység súly mérés is, és persze a szigorú INVENTORY LIST. 

Az időjárás remek volt, mert fújt a szél, de nagyon, a parton pedig szokásosan szuper programokat szerveztünk, mert az is kell a fáradt testnek esténként. Csütörtökön, 3 iszonyúan fárasztó futam után, a partra érkezésünkkor, a veszprémi IZLELŐ étterem csapata, Fülöp Laci vezetésével valami remek cordon-bleu-t szervírozott a hangár alatt, amihez az osztályunk tagjai szponzorációban biztosították a söröket (hordó számra) 

Pénteken a túl erős szél miatt a parton várakoztunk egész nap. És hogy ne feküdjünk le élmények nélkül, késő délután dottóval turistáskodtunk végig Balatonfüredet, majd városnézésünk végcélja a KOCZOR PINCE lett. Ott a BYC általi meghíváson, fantasztikus vacsora várta a versenyzőket! A KOCZOR PINCE – Koczor Kálmán és Dóra vezetésével - igazán kitettek magukért, mert a csodálatos és elegánsan megterített rendezvény teremben, a remek boraik mellé négy fogásos, parádés vacsorát tálaltak. Kaja közben pedig Leiner András és Szántó Áron előző napon készített remek fotóit nézegettük. Éjjel aztán a dottók szállították a csapatokat haza. 

Szombaton újabb három futam, igen erős, bőven 20 csomó feletti, zsírt égető szélben, esve-kelve, tépve-szakadva. Emberes volt! És itt mutatkozott meg a J24 osztály folyamatos fejlődése. A nagyjából 3 csoportra szakadt mezőny mindhárom része vérre menő küzdelmet vívott, mindhárom csoportban élvezetes csaták voltak, mindenki megtalálta az ellenfelét, akivel test-test elleni harcot vívott, akit le akart győzni. És 20 csomó feletti szélben mindenki a legnagyobb természetességgel rántotta fel a golyót a cirkáló bójánál. Csodaszép volt! Este pedig ismét program: a J24 Osztályt egész évben támogató Kredenc Borbisztróban szerveztünk Söptei Pincés, borkóstolós, borkorcsolyás bulit. Az is jól sikerült, bár a napközbeni versenyzés több csapatot kiütött. (viszont így többet kóstolhattak azok, akik ott voltak.)

Aztán vasárnap – nagy meglepetésre – a szél nem akart kialakulni, gyengén, össze-vissza pörgölődött. Csak egyetlen normális futamot lehetett kihozni belőle (néhány csapat szerint egyet se) pedig próbálkozás az volt bőven. Nyilván a csapatok véleményének a kialakulását jelentősen befolyásolta, hogy az adott csapat az erősödés érkezésének a pillanatában a pálya azon szakaszán volt-e, ahol az a fránya erősödés, felpörgéssel megérkezett. Így hét futammal zárult a Bajnokság.

Szóval versenyzett ezen a Bajnokságon 18 db J24 egység - amiből az egyik a Német J24 Osztályból érkezett – 98 versenyzővel és 7 db M24 egység 30 fővel. Remek versenyrendezés, remek bíráskodás, kitűnő parti party-k, szép eseménypólók, szívélyes házigazdák, gyönyörű díjak és külön-díjak. És akkor az alábbiakban az osztályfőnök kiosztja a Bajnokság szubjektív, szöveges értékelését a csapatoknak:

A 2015 évi Gruopama-Granini J24 Magyar Bajnokság győztese a Rauschenberger Miklós által kormányzott, Quantum vitorlákkal versenyző, 1979!-ben gyártott JUKEBOX –szal versenyző csapat lett. Végig jól vitorláztak, aztán az utolsó napon az ellenfelek hibájával és az ő remek vitorlázásukkal az élre álltak – győztek! Közben azt is meg tudták csinálni, hogy +25 csomóban, az élen vitorlázva a hátszeles befutó előtt 300 m-rel estek egy óriásit: luv-ba ledobták az árbócot a vízre, ahonnan úgy állították fel a cájgot (állt fel a hajó :) ), hogy a spinakkerük azonnal kiállt, kidagadt, és robogtak tovább, mintha nem történt volna semmi. Az egész esés-továbbhaladás dagadó spinakkerrel nem volt több 10 mp-nél. Végülis a Mikulás azért nyert már egynéhány Magyar Bajnokságot más hajóosztályokban! (Rauschenberger Miklós, Péter Tamás, Jakab Levente, Pécsváradi Ákos, Richter Tamás) 

Második lett a Zulu csapata, Kakas Mátéval a kormánynál. (Kakas Máté, Jáger Tamás, Bajusz András, Molnár Mátyás, Németh Erika) Mátéék egész évben nagyon sokat vitorláztak, remekül mentek, iszonyatosan jó sebességük volt, taktikailag képzettek, de azt nem mondhatják, hogy szerencséjük is lett volna. Győztes pozícióból vesztettek a tavaszi Flottabajnokságon, és itt is nekik állt a zászló, végig. De nem sikerült az utolsó futam. És ami a legnagyobb flash az egészben, és még emeli a teljesítményüket, hogy a szombati futamban, egy akcióban, vétlen szituban egy másik egység leszakította a teljes jobb oldali korlátjukat, amivel nem tudtak volna vasárnap versenyezni. Ezért éjszaka szereztek egy másik kikötőből, egy másik hajóról, egy másik korlátot, amit nem kevés munkával hajnalban felszereltek a hajójukra, és azzal mentek reggel a csatába. Igaz, hogy nem a korláton múlt, de amit ők nyomtak azon az éjjelen!!! 

Harmadik lett a DJANGO. Ami ebben az évben tényleg elszabadult. Nyertük a Flottabajnokságot, A OD Trophyt, a Kékszalagot, a Pénteki Tréninget, valószínűleg a Ranglistát és 3. hely a Bajnokságon. Még soha nem voltunk 3.-ak a Bajnokságon! Évek óta hallom, hogy a vízen töltött órák száma… Ebben az évben elég sokat vitorláztunk!  Élveztük a versenyt nagyon, jókat mentünk, nyertünk két futamot, a másodikat pedig a legjobbkor! (Hercsel Erik, Péter Csaba, Dávid Dani, Dr Horváth Marci, Tóth Ákos, T:Németh Ákos és lélekben Csollány Csaba)

Negyedik a Nord Telekom. (Makai Gábor, Krauth Balázs, Serke Áron, Lokodi Csaba, Szalay Tamás) Makiéknak nem ez lesz a legemlékezetesebb évük, vagy inkább nem ez lesz a legsikeresebb. Pedig ha valamelyik szezonban nem is mentek folyamatosan jól, a bajnokságra mindig rettenetesen összekapták magukat. És ez így volt most is! Egész évben nem akart úgy haladni a verda, mint tavaly, vagy korábban, több összeállítással is próbálkoztak, de a bajnokságra remek csapattal, nagyon elszántan érkeztek, és remekül mentek. Gyorsak voltak és élesek, nem hibáztak nagyot, futamot nyertek, elöl vitorláztak, de a végén lecsúsztak a dobogóról. Volt abban vitorla szakadás, óvás után DSQ, és rossz oldalról érkező felpörgés is.

Ötödik a Madarász Tamás kormányozta EUPHEMYA. (Madarász Tamás, Illy István, Baumann Viola, Takács Alexandra, Filó Mihály) Tamás még mindig nagyon gyors és precíz, de keveset vitorláztak ebben az évben, különösen ebben az összeállításban, és így nem volt kiegyensúlyozott a teljesítményük.

Hatodik a Compass / Imi Jé. (Székely Antal, Valkó András, Kőszegi István, Kőszegi Krisztina, Vincze Gábor) Székely Tonyó remek vitorlázó, meg is rázták magukat egy futamgyőzelemmel, de Ők ennél jobban szoktak szerepelni. Talán náluk is az összeszokottság hiányzott, és nagyon keveset vitorláztak ebben az évben a J24 –esek között. De lehet hogy az Imi Jé-je nem megy rendesen az Imi nélkül?

Hetedik a RUNNING GIRL , a német barátaink Berlinből. (Stefan Puxbaumer, Christian Pfarr, Markus Pfarr, Pia Wettstein, Philpp Honnef) Biztosan furcsák voltak nekik ezek a rohadék, hegyes, ritmustalan kis hullámaink, és talán egy kicsit meg is lepődtek, hogy itt is ilyen jó tempóban vitorláznak a magyar fiúk… Volt két korai rajtjuk, amivel el is kapálták a jó helyezésüket, de a két harmadik és az egy negyedik helyük mutatja, hogy legközelebb sokkal eredményesebbek lehetnek. Vidámak, fiatalok, képzett vitorlázók, szerintem jönnek még máskor bizonyítani!

Nyolcadik a JéKorszak! (Farkas Tamás, Farkasné Nagy Gabriella, Farkas Viktor, Lajos László, Szőllősy Balázs) A Farkas család a legnagyszerűbb! Azok a szendvicsek, amiket mind a 18 csapat minden emberének, minden reggel, névre szólóan kiosztottak… Összesen 600 szendvicset!!! És ehhez még sportszerűek is, mert azon kevesek közé tartoztak, akik mindhárom hibájukat vállalták a sárga zászlóval, és bűnhődtek is miatta! Amúgy gyorsak voltak, ők is nyertek egy csodálatos futamot, és továbbra is saját maguk erejéből, szinte családi összeállításban versenyeznek!

Kilencedik a Jenesis. (Nagy R Attila, Kemendy Csaba, Baranyi Zsolt, Boros Balázs, Nagy Edina T) Szabóka irgalmatlan tánca okán (zúzódás az alkaron) Rozsda vitte a Zöld nyilat, ami elég nehezen találta meg a röppályáját, de azért egyszer-egyszer sikerült megmutatniuk, hogy mind a csapat, mind a kormányos nem felejtette el a mesterséget, csak egy kicsit későn kezdték az összeszoktatást!

Tizedik az El Nino. (Mike Schmolling, Gorka Márton, Tóth Hajna, Nemes Attila, Jeronimo Landauer) Mike-ék nagyon sokat vitorláztak ebben az évben, főleg nagy szelekben, ami jól látható volt a hajóvezetésen, a sebességükön. Viszont folyamatosan változó csapat összeállításban mentek és így nem tudtak összeszokni. Talán ez volt az oka a hullámzó teljesítményüknek ezen a Bajnokságon. Nehezítésként volt még egy korai rajtuk is, amit a rádióforgalmazás ellenére benéztek. Érdemes hallgatni a közvetítést, ha már mindenkinek biztosítottunk rádiót!

Tizenegyedik a JuppyJé a fiatalokkal. (Litkey Balmaz, Dávid Juli, Pálinkás Matyi, Szilasi Bence, Munka Márton, Vermes Dóri T) Talán az ő esetük, eredményük bizonyítja a leginkább, hogy micsoda remek osztály ez a J24. Nem vitorláznak itt különlegesen nagy sztárok, kivételes tehetségek, csak sokan vagyunk, akik már régóta edződünk, sokat versenyezünk, megismertük ennek a hajónak a sajátosságait, és ami a legfontosabb, hogy összeszokott csapatokat raktunk össze sokan. Begyakorolt manővereket tudunk alkalmazni, folyamatosan, egyre kevesebb hibával. A fiatalok majd mindegyike kitűnő vitorlázó, remek fizikai és taktikai felkészültséggel, bizonyára sokkal jobb vitorlázók a mezőnyünk nagy részénél. De gyakorlatilag soha nem mentek együtt ebben a hajóban (sem), nem ismerik a hajó sajátosságait, finomságait, nem alkottak egy összeszokott egységet. Egyelőre!!!

Tizenkettedik a BIG FIVE. (Gál Pali, Pénzes Attila, Bér Rudino, Rápolthy Edit, Polgár Viktória) Gál Paliék szerintem a helyezésüknél jobban vitorláznak. Jó a cucc, jó a sebesség, jók az emberek a különböző posztokon, talán több közös vitorlázásra és egy kicsit nagyobb bátorságra, nagyobb önbizalomra lenne szükség.

Tizenharmadik lett Villamos a Just a Big Dinghy-vel és egy régi/új csapattal. (Gerő András Villamos, Csollány Csaba, Áldott Csipi Andrea, Németh Ildikó, Soós Attila) Nem volt könnyű a matek: egy remek kormányos, aki ebben az évben nem ült még Jében, egy vadonatúj csapat, remek vitorlázókkal, akik ebben a felállásban soha nem vitorláztak együtt, és egy erősen handicap-es hajó, megspékelve az év talán legerősebb szeleivel. Hát ebből most ez jött ki.

Tizennegyedik a BOND, Kristóf Zolival és az „öregekkel” (bocsánat Uraim!) (Kristóf Zoltán, Dancs Antal, Kloiber László, Surányi Viktor) Ez volt a kormányos és a csapat első vitorlázása ebben az évben. Hát erre mondják, hogy „a vízen töltött órák száma….”

Tizenötödik a DrJeckyll – Sicával. (Sarina Róbert, Sárközy Maugli András, Szigeti Maxim Márk, Kiss Viktor, Major Miklós) Na ez felejtős. Nyilván mind a hajó, mind a kormányos, mind a teljes legénység ennél sokkal-sokkal többre képes, ennél sokkal-sokkal többet tudnak. Becsukott szemmel is jobbvitorlázók ennél. Ez most nem jött össze! Volt ott minden, nem érdemes beszélni róla. Javítani kell tavasszal!

Tizenhatodik a Gone with the Wind (Pethő Szabolcs, Klenovszki János, Molnár Erika, Szűcs Adél, Pósa Tamás) Talán Ők a leglátványosabban fejlődő egysége az osztályunknak. Teljesen amatőrként ültek be néhány éve, de sokat vitorláznak, érdekli őket a „mi-miért?” Nekik is volt sok zavaró tényező, legénység csere, plusz ez a szélerő. Ez még egy kicsit sok volt, de végig jöttek spinakkerrel, havária nélkül, és a végén még vigyorogni is volt erejük. Gratula.

Tizenhetedik a Redrow (Szántó Mihály, Floch Péter, Likó István, Cser Donát, Háhn-Zágon Zsuzsanna) Nekik is sok volt még ez a szélerő, keveset is vitorláztak ezzel a 24 lábas kis yacht-tal (a tengeri bödönökhöz szoktak hozzá, ott értek eddig el sikereket) De a pályaversenyzés a Balatonon, ekkora mezőnyben az más műfaj. Viszont a legnagyobb sajtónyilvánosságot mindenképpen ők szerezték meg egy csodálatos, spinakkerrel bemutatott „triplaleszúrtrittbergerrel”. 6.0; 5.9; 6.0; 5.8; 6.0

Tizennyolcadik lett az Újjé. (Németh Gábor, Némethné Dr Dékány Krisztina, Pataki Mónika, Kollányi Bence, Arató Gábor) Gáborék balszerencsések voltak, a hét futamból csak kettőn tudtak indulni/befutni, ez így nem értékelhető. 2 futamból nehezen jön ki egy jó eredmény, de még a középmezőny se. Sajnálom őket, de tudom, hogy Ők nem csüggednek, mert élvezik! Folytatás következik jövőre!

Az osztályfőnökként őszinte sajnálatomat fejezem ki, hogy osztályom egyik legjobb, ha nem a legjobb egysége, Litkey Farkas csapata kihagyta ezt a Bajnokságot (Farky inkább az egykezest választotta  - INTŐ! :) amit persze megértek, de sajnálom. Ráadásul balszerencsés is volt a TBS-n) Figyelmeztetésben részesítem az Utasellátó kormányosát, aki holmi munkahelyi elfoglaltságokra hivatkozva maradt távolt. Figyelmeztető! :) Osztályfőnöki, igazgatói, sőt, hovatovább tantestületi megrovásban részesítem Break Jánost, mert osztályfőnökségem alatt első ízben, számomra elfogadhatatlan és érthetetlen indokokra hivatkozva maradt távol a legnagyobb versenyünktől! (Nagyon hiányzott!) Rovó! :) Üzenőfüzeti beírásban részesítem Pernesz Pétert (ÉGI), aki nem szervezte be a remek csapatát a Bajnokságunkra, annak ellenére, hogy egész évben kitűnően vitorláztak a Pénteki Tréningeken! Dicséretben részesítem viszont Kovács Vicát, hogy felajánlotta hajóját Villamosnak és csapatának, biztosítva ezzel egy lelkes csapat indulását! És szintén dicséretben részesítem Szombati Pétert, aki családi elfoglaltsága miatt ugyan nem tudott részt venni a Bajnokságon, de a JUNIOR TEAM rendelkezésére bocsátotta a JuppyJé-t, növelve ezzel Bajnokságunk létszámát, színvonalát és sokszínűségét! Talán kicsit szubjektív (és igazságtalan) lett ez az értékelő, de mégiscsak én vagyok az osztályfőnök! :) Szeretnék még néhány szót ejteni a díjakról és a szponzorokról. Mert mindkettő nagyon fontos. - Az MVSZ érmeken kívül a dobogósok – Kutassy Laci által készített - üveg díjakat kaptak, az 1-6 helyezettek pedig nagyon szép érmeket.

- Dávid Juli (Sailforyou Kft) Apuka halála után alapította a Litkey Bence emlékdíjat, amit mindig a 3. futam győztese kap. A díj ebben az évben is Bence egyik festménye volt, amit a Zulu csapata nagy örömmel és megbecsüléssel vett át. 
Szintén a Kutassy Laci által készített különdíjakat kaptak:

- A legfiatalabb csapat: a JuppyJé ifjúsági csapata
- A legvidámabb csapat: a német RUNNING GIRL
- A legsportszerűbb csapat: a JéKorszak
- A KOCZOR PINCE borai az 1-6 helyezett csapatoknak jutottak
- A KOCZOR PINCE 2 személyes, hétvégére szóló kaja-pia-ottalvásszépszobában voucher-ét az Ujjé kapta
- A QUANTUM SAILS HUNGARY – vitorlavásárlásból 20-15-10 %-os kedvezményt biztosító voucher-ét a Bajnokság 2.,3.,4. helyezettjei kapták.

A támogatóink voltak

- BYC
- MVM SE Vitorlás Szakosztály
- GROUPAMA
- GRANINI
- SITE TALK (www.sitetalk.com/j24)
- BRAVO BOATS (www.facebook.com/bravoboats
- QUANTUM SAILS HUNGARY (www.quantumsails.hu
- KOCZOR PINCE (www.koczorpince.hu)
- KREDENC BORBISZTRÓ (www.kredencborbisztro.hu
- TROMBITÁS SÖRÖZŐ (JUKEBOX)
- MANÉZS BISZTRÓ (DJANGO)
- SAILFORYOU KFT
- PORTHOLE www.porthole.hu

Boldog vitorlázást!

Hercsel Erik
ofő