2018. évi ranglista eredmény 5 futam után (egy ejtő futammal számolva):     1. Jukebox - Rauschenberger Miklós468,00 pont     2. J.Bond 037 - Litkey Farkas/Sarina Róbert383,27 pont     3. iJroncat - Szabó Péter/Sallai Gábor 353,09 pont     4. Team EUline - Makai Gábor 308,55 pont     5. Django - Hercsel Erik 307,09 pont     6. J'Korszak - Laurel - Dr. Farkas Tamás 260,73 pont     7. Jinge - ifj. Scholtz Imre 194,18 pont     8. Jet Travel - Fluck Benedek/Gál Pál Zoltán 165,64 pont     9. Gone With The Wind - Pethő Szabolcs 153,27 pont     10. Rebell - Madarász Tamás 144,18 pont     11. Big5 - Oroszlán Péter124,00 pont     12. a Svájci - Horváth Géza94,91 pont     13. Play-Mate/Budapest Wedding - Galla Viktória 42,55 pont     14. Just a Big Dinghy/Big Five - Sabján Annamária39,64 pont     15. Budapest Wedding - Kakas Máté 36,00 pont

PROGRAM 2017

2017.06.23.
PÉNTEKI TRÉNING 4,Füred - BYC
2017.06.24-25.
Raiffeisen, Földvár - Spari
2017.07.06-08.
KÉKSZALAG, Füred - Balaton
2017.07.22-23.
EGIS KUPA Pénteki T 5, Csopak
2017.08.11.
PÉNTEKI TRÉNING 6,Füred - BYC
2017.08.12-13.
Füred kupa, Füred - BYC
2017.08.19-20
MVSZ OB, Füred - Hajógyári
2017.08.24-27.
J/24 Magyar Bajnokság, Füred - BYC
2017.09.16-17.
PÉNTEKI TRÉNING Döntő, Füred - BYC
2017.09.24-10.01.
J/24 Európa Bajnokság, Füred - BYC

Főtámogatók

jet-travel-logo-color-01

 

QSDG logo 135

 

bravo boats

 

Támogatók

sitetalk

BYClogo

 dahoam

 logo log

 manezscakkos

 

Médiapartnerünk

portole 

j24 Hungary

sailingj242

2016. április 06., szerda 09:57

2016-os Európai J/24-es Körkép

Közeledik a szezon, lassan előkerülnek a hajók a téli pihenőből, körülnézünk, hogy a pörgős és sűrű magyar versenynaptáron túl mi történik Európában, mire érdemes figyelni, esetleg melyik külföldi versenyre érdemes elutazni idén.

A J/24-es hajóosztály az egyik legbarátságosabb és összetartóbb hajóosztály a világon, a külföldi csapatokat hagyományos családias vendégszeretettel, színes parti és vízi rendezvényekkel várják mindenütt, emiatt a világ legszebb vitorlás-színhelyeit és hagyományait a helyi közösség megbecsült vendégeiként járhatjuk végig és ismerhetjük meg. Európán belül érdemes a saját hajónkat utánfutón magunk mögött húzva útnak indulni, a hajóbérlés ára és a kölcsönhajók minőségének bizonytalansága miatt csak a tengeren túli versenyeknél éri igazán meg, kivéve, ha a nemzeti osztályok között lassan beinduló hajócsere-program keretében jutunk helyi közepes állapotú klubhajóhoz. A saját vitorlát ilyenkor vinni kell, de a saját felszerelést (kötélzet, fontosabb csigák) is érdemes bepakolni. 

A saját hajóval való utazáshoz külön segítség, hogy a magyar J/24-es osztály idén Németh Gábor felajánlásából, saját felújított, a legszigorúbb szabályoknak is megfelelő olasz Balbi „billentős” futóval gazdagodott, amit Eriktől bárki elkérhet, aki külföldre utazik versenyezni. 

A nevezési díjak érdemben nem drágábbak az itthoniaknál, szállást és ellátást pedig igény szerinti árkategóriában foglalhatunk, akár a helyiek segítségével is. A versenyek után illik a mezőnyben elvegyülni, amit a helyi adottságoknak megfelelő falatok segítenek (tehát ITA = Pasta, GER = sör + Wurst).

Az sem baj, ha nincs saját hajónk vagy csapatunk, de épp a közelben vagyunk: a nagyobb versenyeken 1-2 ember mindig hiányzik, rendszeresen állnak össze így nemzetközi csapatok. A magyar J/24-es osztályszövetség bármikor össze tudja kötni az érdeklődőket a megfelelő helyi szervezővel.

Nézzük mi a helyzet a kontinensen:
Általánosságban elmondható, hogy a 2015-ös német VB-t követően az eddig meghatározó német osztály aktivitása érthetően valamelyest stagnál, de továbbra is ez a legszervezettebb osztály Európában. A 2016-os EB-t szervező, Plymouth-ban csoportosuló angol flotta viszont szárnyal, sok hajót felújítanak, és erős versenyprogramot tettek össze. Délen továbbra is dominál a nagyon sok versenyző hajót produkáló olasz mezőny, de az ő utazási hajlandóságuk elég alacsony. Az angliai EB miatt helyzetben van északon a relatív erős svéd és holland, sőt a francia osztály is, mindhárom a közepes méretűek közé tartozik, aktív osztályéletre és sok EB résztvevőre számítanak idén. A jól szervezett, lelkes és szintén közepesnek mondható magyar osztály ideje majd csak 2017-ben jön el, de a balatoni Európa Bajnokság utolsó felkészülési évében (2016) is már fokozott érdeklődés várható a hajó iránt itthon, a 2016-os őszi Nyílt Bajnokságunk több német és olasz egységnek is bekerülhet versenyprogramjába. 

Főbb versenyek idén: 

1. Anglia: Az Európa-bajnokságot (2016. augusztus 13-19.) idén a délnyugat Angliában fekvő Plymouth-ban rendezik meg, ami sok erős országnak van relatív közel (Anglia, Írország, Franciaország, Svédország, Hollandia és Németország) ezért erős részvétel várható. A parti és vízi rendezés színvonala valamint a résztvevőszám szinte biztosan magas lesz, az odajutás azonban a távolság (kb. 2.000 KM) és a közbeiktatott komp-út miatt nem a legegyszerűbb Magyarországról. Az erős mezőny miatt azonban persze itt lehet a legtöbbet fejlődni.
Részletes versenynaptár: http://www.j24class.org.uk/results/events/

2. Németország: Az erős német mezőny és jó magyar-német osztálykapcsolatok miatt kitűnő edzés és túra lehet. A versenyek jól szervezettek, sörből, virsliből sohasem, szélből pedig csak a legritkább esetben van hiány. A J/24-es élet fő helyszínei Hamburg és Berlin, a legnagyobb versenyek a relatív meleg nyári időszakban vannak. Legnagyobb versenyük a Kieler-Woche, (2016. június 18-21.) Európa egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) vitorlás-fesztiválja az 1936-os és 72-es olimpia vitorlás eseményeinek színhelyén 30 körüli J/24-essel és nemzetközi résztvevőkkel. A J/24-esek az olimpiai kikötőből indulnak és a hajókarnevál közepén, a kiel-i öböl bejáratánál versenyeznek, egyedülálló élmény!

Részletes versenynaptár: http://www.j24.de/Aktuelles/Termine/

3. Olaszország: A 2018-ban a Garda-tavon VB-t rendező országban továbbra is töretlenül népszerű és erős a J/24 osztály, ami több „flottára” oszlik. A meleg idő korábbi érkezésére alapozott az évek óta külföldön is rendkívül népszerű húsvéti verseny, a Pasquavela, ami idén először elmaradt az osztálynak (pedig a fődíj egy hatalmas csoki-tojás volt!), helyette a Róma közeli Anzioban volt azonos időpontban verseny (Farky olasz csapatával a Téli bajnokságon itt szerzett ezüstérmet), amit a Marina Militare (ITA-416) nyert, második a berlini JJOne (GER- lett (https://www.flickr.com/photos/29385706@N06/25542398474).

Legnagyobb versenyük az Olasz Bajnokság (2016. május 26-29.), amin sok olasz és több külföldi hajó is rendszeresen rajthoz áll a létszám biztosan 30 feletti. Ennek helyszíne Carrara, Budapesttől mindössze kb. 1.000 KM-re a Tirrén-tenger partján.

Részletes versenynaptár: http://www.j24.it/web/it/calendario-eventi

4. Svédország: Közepes, a magyarnál kisebb, de fantasztikusan hangulatos és vendégszerető osztály sokat tesz a pörgő nemzetközi J/24-es életért. Sok csapatuk jár külföldre és örömmel látják a külföldieket vendégül maguknál, ami jellemzően Malmö és környékére koncentrálódik. A késő őszi nyílt bajnokságukon 2015-ben a Jenesis neve alatt szerveződő alkalmi csapat is részt vett kölcsönhajóval, reméljük 2016-ban is lesz erre lehetősége a magyar osztálynak. A Svéd Osztályszövetségtől idén a Falsterbokanalen-i Nyílt Bajnokságra kapott a magyar osztály meghívást 2016. július 1-3. között, ami a legszebb (és legdélibb) része Svédországnak! A verseny kitűnő kiegészítése lehet a Kieler-Woche-nak.

5. Kisebb európai osztályok (Hollandia, Franciaország, Görögország, Írország): Ezeken a helyeken komolyabb nemzetközi versenyről nem tudunk talán a francia Spi Ouest-France kivételével, ami a nyugat-francia régió hagyományosan nagyformátumú húsvéti versenye és fesztiválja, de a jelek szerint itt idén sem volt erős a J/24-es osztály.

A Zulu HUN-64 tippje: 

Olasz Bajnokság, Carrara, 2016. május 26-29.: A legjobb verseny a kontinensen idén persze az EB, de Anglia sajnos irreálisan messze van nekünk. Olaszország hangulata és klímája viszont felülmúlhatatlan, a verseny jó helyen, a szervezett turizmus csúcsidőszakaitól időben és térben is kellő távolságban.

Közeledik a szezon, lassan előkerülnek a hajók a téli pihenőből, körülnézünk, hogy a pörgős és sűrű 
 
magyar versenynaptáron túl mi történik Európában, mire érdemes figyelni, esetleg melyik külföldi 
 
versenyre érdemes elutazni idén.
 
A J/24-es hajóosztály az egyik legbarátságosabb és összetartóbb hajóosztály a világon, a külföldi 
 
csapatokat hagyományos családias vendégszeretettel, színes parti és vízi rendezvényekkel várják 
 
mindenütt, emiatt a világ legszebb vitorlás-színhelyeit és hagyományait a helyi közösség megbecsült 
 
vendégeiként járhatjuk végig és ismerhetjük meg.
 
Európán belül érdemes a saját hajónkat utánfutón magunk mögött húzva útnak indulni, a hajóbérlés 
 
ára és a kölcsönhajók minőségének bizonytalansága miatt csak a tengeren túli versenyeknél éri 
 
igazán meg, kivéve, ha a nemzeti osztályok között lassan beinduló hajócsere-program keretében 
 
jutunk helyi közepes állapotú klubhajóhoz. A saját vitorlát ilyenkor vinni kell, de a saját felszerelést 
 
(kötélzet, fontosabb csigák) is érdemes bepakolni. 
 
A saját hajóval való utazáshoz külön segítség, hogy a magyar J/24-es osztály idén Németh Gábor 
 
felajánlásából, saját felújított, a legszigorúbb szabályoknak is megfelelő olasz Balbi „billentős” futóval 
 
gazdagodott, amit Eriktől bárki elkérhet, aki külföldre utazik versenyezni.
 
A nevezési díjak érdemben nem drágábbak az itthoniaknál, szállást és ellátást pedig igény szerinti 
 
árkategóriában foglalhatunk, akár a helyiek segítségével is. A versenyek után illik a mezőnyben 
 
elvegyülni, amit a helyi adottságoknak megfelelő falatok segítenek (tehát ITA = Pasta, GER = sör + 
 
Wurst).
 
Az sem baj, ha nincs saját hajónk vagy csapatunk, de épp a közelben vagyunk: a nagyobb 
 
versenyeken 1-2 ember mindig hiányzik, rendszeresen állnak össze így nemzetközi csapatok. A 
 
magyar J/24-es osztályszövetség bármikor össze tudja kötni az érdeklődőket a megfelelő helyi 
 
szervezővel.
 
Nézzük mi a helyzet a kontinensen:
 
Általánosságban elmondható, hogy a 2015-ös német VB-t követően az eddig meghatározó német 
 
osztály aktivitása érthetően valamelyest stagnál, de továbbra is ez a legszervezettebb osztály 
 
Európában. A 2016-os EB-t szervező, Plymouth-ban csoportosuló angol flotta viszont szárnyal, sok 
 
hajót felújítanak, és erős versenyprogramot tettek össze. Délen továbbra is dominál a nagyon sok 
 
versenyző hajót produkáló olasz mezőny, de az ő utazási hajlandóságuk elég alacsony. Az angliai EB 
 
miatt helyzetben van északon a relatív erős svéd és holland, sőt a francia osztály is, mindhárom a 
 
közepes méretűek közé tartozik, aktív osztályéletre és sok EB résztvevőre számítanak idén. A jól 
 
szervezett, lelkes és szintén közepesnek mondható magyar osztály ideje majd csak 2017-ben jön el, 
 
de a balatoni Európa Bajnokság utolsó felkészülési évében (2016) is már fokozott érdeklődés várható 
 
a hajó iránt itthon, a 2016-os őszi Nyílt Bajnokságunk több német és olasz egységnek is bekerülhet 
 
versenyprogramjába. 
 
Főbb versenyek idén: 
 
1. Anglia: Az Európa-bajnokságot (2016. augusztus 13-19.) idén a délnyugat Angliában fekvő 
 
Plymouth-ban rendezik meg, ami sok erős országnak van relatív közel (Anglia, Írország, 
 
Franciaország, Svédország, Hollandia és Németország) ezért erős részvétel várható. A parti és 
 
vízi rendezés színvonala valamint a résztvevőszám szinte biztosan magas lesz, az odajutás 
 
azonban a távolság (kb. 2.000 KM) és a közbeiktatott komp-út miatt nem a legegyszerűbb 
 
Magyarországról. Az erős mezőny miatt azonban persze itt lehet a legtöbbet fejlődni.
 
Részletes versenynaptár: http://www.j24class.org.uk/results/events/
 
 
 
2. Németország: Az erős német mezőny és jó magyar-német osztálykapcsolatok miatt kitűnő 
 
edzés és túra lehet. A versenyek jól szervezettek, sörből, virsliből sohasem, szélből pedig csak 
 
a legritkább esetben van hiány. A J/24-es élet fő helyszínei Hamburg és Berlin, a legnagyobb 
 
versenyek a relatív meleg nyári időszakban vannak.
 
Legnagyobb versenyük a Kieler-Woche, (2016. június 18-21.) Európa egyik legnagyobb (ha 
 
nem a legnagyobb) vitorlás-fesztiválja az 1936-os és 72-es olimpia vitorlás eseményeinek 
 
színhelyén 30 körüli J/24-essel és nemzetközi résztvevőkkel. A J/24-esek az olimpiai kikötőből 
 
indulnak és a hajókarnevál közepén, a kiel-i öböl bejáratánál versenyeznek, egyedülálló 
 
élmény!
 
Részletes versenynaptár: http://www.j24.de/Aktuelles/Termine/
 
3. Olaszország: A 2018-ban a Garda-tavon VB-t rendező országban továbbra is töretlenül 
 
népszerű és erős a J/24 osztály, ami több „flottára” oszlik. A meleg idő korábbi érkezésére 
 
alapozott az évek óta külföldön is rendkívül népszerű húsvéti verseny, a Pasquavela, ami idén 
 
először elmaradt az osztálynak (pedig a fődíj egy hatalmas csoki-tojás volt!), helyette a Róma 
 
közeli Anzioban volt azonos időpontban verseny (Farky olasz csapatával a Téli bajnokságon itt 
 
szerzett ezüstérmet), amit a Marina Militare (ITA-416) nyert, második a berlini JJOne (GER- 
 
lett (https://www.flickr.com/photos/29385706@N06/25542398474).
 
Legnagyobb versenyük az Olasz Bajnokság (2016. május 26-29.), amin sok olasz és több 
 
külföldi hajó is rendszeresen rajthoz áll a létszám biztosan 30 feletti. Ennek helyszíne Carrara, 
 
Budapesttől mindössze kb. 1.000 KM-re a Tirrén-tenger partján.
 
Részletes versenynaptár: http://www.j24.it/web/it/calendario-eventi
 
4. Svédország: Közepes, a magyarnál kisebb, de fantasztikusan hangulatos és vendégszerető 
 
osztály sokat tesz a pörgő nemzetközi J/24-es életért. Sok csapatuk jár külföldre és örömmel 
 
látják a külföldieket vendégül maguknál, ami jellemzően Malmö és környékére 
 
koncentrálódik. A késő őszi nyílt bajnokságukon 2015-ben a Jenesis neve alatt szerveződő 
 
alkalmi csapat is részt vett kölcsönhajóval, reméljük 2016-ban is lesz erre lehetősége a 
 
magyar osztálynak.
 
A Svéd Osztályszövetségtől idén a Falsterbokanalen-i Nyílt Bajnokságra kapott a magyar 
 
osztály meghívást 2016. július 1-3. között, ami a legszebb (és legdélibb) része Svédországnak! 
 
A verseny kitűnő kiegészítése lehet a Kieler-Woche-nak.
 
5. Kisebb európai osztályok (Hollandia, Franciaország, Görögország, Írország): Ezeken a 
 
helyeken komolyabb nemzetközi versenyről nem tudunk talán a francia Spi Ouest-France 
 
kivételével, ami a nyugat-francia régió hagyományosan nagyformátumú húsvéti versenye és 
 
fesztiválja, de a jelek szerint itt idén sem volt erős a J/24-es osztály.
 
A Zulu HUN-64 tippje: 
 
Olasz Bajnokság, Carrara, 2016. május 26-29.: A legjobb verseny a kontinensen idén persze az EB, de 
 
Anglia sajnos irreálisan messze van nekünk. Olaszország hangulata és klímája viszont 
 
felülmúlhatatlan, a verseny jó helyen, a szervezett turizmus csúcsidőszakaitól időben és térben is 
 
kellő távolságban.