Éves összegzés

A Magyar J24-es Osztály a COVID ellenére aktívan töltötte a 2020-as évet. Bár a szezon később kezdődött, ennek ellenére, sportos és kihívásokkal teli, izgalmas vitorlás évadot zárhattunk. Sajnos nagy bánatunkra elmaradt az olaszországi 2020. évi J24-es Európa-bajnokság, melyre az eddigi legnagyobb létszámmal készültek a magyar egységek. Ez a változás érintette a teljes Eb menetrendet is, mivel a 2022. évi kontinensviadal helyszíne Balatonfüred lett volna, így viszont minden egy évet tolódik és 2023-ban rendezhetjük majd meg, immáron harmadik alkalommal az Eb-t.

Hat nagy ranglista versenyt terveztünk, melyet sikerült is lebonyolítani. A négyfordulós One Design Trophy sorozat mind a négy állomásán tudtunk vitorlázni. Az első ODT 2020. június 13-án és 14-én Csopakon (KEREKED) volt, ezt követte június 27-én és 28-án Balatonföldvár (SPARI), majd július 2-án és 3-án Balatonkenese, (KMPVSE) végül a záró forduló Balatonfüreden (BYC) volt augusztus közepén. Összesen a 8 versenynap alatt, 17 futamot tudtak teljesíteni a csapatok, változó szélviszonyok mellett, jó kis csatákat vívtak az egységek. A 2020. évi ODT győzelmet, egyenletesen jó teljesítménnyel, a J/Spot csapata szerezte meg, Scholtz Imre kormányzásával. A második helyezett csapat a 2019. évi bajnok egység, a Django lett, Hercsel Erik vezényletével. A harmadik helyen pedig a Team Euline végzett Makai Gábor kormányzásával.

A 2020. évi Monautix J/24-es Magyar Bajnokság augusztus 27-e és 30-a között zajlott Balatonfüreden, a BYC-ben, amely egyébként ugyanabban az időben és helyszínen volt, mint majd a 2023. évi Eb lesz. Tizennégy lelkes J24-es egység, 4 versenynapon, 9 futamot vitorlázott, 1 kiejtővel, változatos 5 és 20 csomós szélviszonyok jellemezték a versenyt. Mentünk élesen, gyorsan, tompán, lassan, lelkesen és reményt vesztve, örültünk és mérgelődtünk, de azt csináltuk, amit nagyon szeretünk, Jével vitorláztunk. Új bajnokot avattunk, hiszen az a JBond037 csapat állhatott a bajnoki dobogó legfelső fokára, aki a 2018. évi olaszországi Eb 12. helyezett csapata lett. Ahogy akkor, most is Tomai Balázs volt a kormányos. Az ezüstérmes csapat az El Nino lett, Rauschenberger Miklós kormányzásával, a bronzérem Scholtz Imrééknek jutott a J/Spot-tal. Makai Gáborék a Team Euline-nal épphogy lecsúsztak a dobogóról, ugyanannyi pontot gyűjtöttek, mint a 3. helyezett. Az 5. helyen Hercsel Erikék végeztek a DJangoval, míg a 6. helyre a iJroncat futott be Baranyai Zsolt kormányzásával. A Twenty Big Five nyerte a Litkey Bence emlékdíjat, a 3. futam győzteseként. Az Újjé csapata, nyerte a legjobb ifjúsági csapat díjat és a női egység, a Jukebox is különdíjat kapott.

A záró verseny a Flottabajnokság volt, szintén Balatonfüreden, az MVM rendezésében. Kilenc egység áll rajthoz. Jó kis erős mezőny, a hiányzók közül talán Makai Gábornak van a legnagyobb alibije, hiszen ő elindult a 20. Szóló Balatonkerülő Nagydíjon és be is húzta a fantasztikus 4. helyet. Viszont itt volt a Jukebox kormányánál az idei 8mOD bajnok Oroszlán Peti is. Talán ennyire még nem fáztunk 2020-ban mint az első versenynapon, 9 fokban, borús időben nem volt vidám vízre szállni, de legalább fújt, mondjuk olyan szeszélyes balatoni módon, mind irányát, mind pedig erejét tekintve. A szokásos szoros bójavételeket és izgalmakat hozták a friss szeles futamok a 290 és 330 fokos, 13-16 csomós szélben. 3 futammal és jó kis fáradtsággal zártuk a napot. A vasárnap napsütéssel köszöntött ránk, a kedvünk is jobb lett. A szél talán mérsékeltebb volt, úgy 8-12 csomós inkább nyugatias. Az 5. futamot Rauschenberger Mikiék húzták be, és ezzel a Flottabajnokság győzelmet is, így a 6. futamra már nem is kellet kijönniük. Azonban az utolsó futamra még a dobogó két maradék fokára több aspiráns is pályázott. A második helyet a J/spot szerezte meg, a Django lett a harmadik, ugyan pontegyenlőség alakult ki az éppen dobogóról lecsúszott J’Korszakkal, de a Django első napon szerzett 3. futamgyőzelmével megelőzte a J’korszakot. Szép kis szezonzárás volt, így nem maradt hiányérzetünk csupán annyi, hogy nem mehettünk külföldre.

A magyar J24-es osztály teljes erőbedobással készül a 2023-as évi Eb-re, továbbra is aktív külföldi jelenlétet tervezünk, és ahogy engedik a lehetőségek szeretnék utazni, sőt a hazai versenynaptárt is úgy próbáljuk meg összerakni, hogy a külföldiek is tudjanak jönni a Balatonra.

Szintén a felkészülés része, ami egyben a magyar J24-es osztály hazai népszerűsítését és folyamatos fejlődését biztosítja majd, hogy beindítottunk egy J24-es Junior programot. Azoknak a fiatal vitorlázóknak, akik a kishajókból szeretnének átülni nagyhajókba a programban résztvevő klubok biztosítanak egy J24-es klubhajót. Ezzel a klubhajóval és klubtámogatással a fiatalok be tudnak kapcsolódni a J24-es versenyekbe. Ehhez a J24-es osztály szoros szakmai együttműködésben van a klubokkal.

Bízunk benne, hogy a 2021-es év sok versenyt hoz majd minden vitorlázónak. Jó szelet, egészséget és kihívásokkal teli versenyeket kívánunk!

Magyar J24-es Osztály

Hercsel Erik osztálykapitány