Földvár ODT III. a Twenty Big 5 ismét behúzta a győzelmet

A hétvégén rendezték a Spari hagyományos Raiffeisen Private Banking versenyét, ami a One Design Trophy 2022 3. állomása is volt egyben.

Az eddigi 2 verseny alapján a 2022-es Ranglistát a TwentyBig5 vezette, 2. a Django, 3. pedig a Jékorszak volt.
Az időjárás előrejelzések egységesen nagy meleget és jó szelet ígértek, a versenyre 9 J24 egység nevezett.
A szombati rajt 15-18 csomós északiban kezdődött és a rajtvonalon a Montem, a Jukebox, a Django, a JéKorszak, a TwentyBig5, a JetTravel, a TeamEuLine, a Babut és a Jinge helyezkedett. Sokan voltunk a rövid rajtvonalon (ismét a legnépesebb OD osztályként, már sokadszor, vagyis mindig – de nagyon sajnáltam, h a rendezőnek nem kellett legalább másfélszer ekkora vonalat raknia. Nagyon hiányoztak a régi menők, az ElNino, a J-Spot, a J-Bond037, az iJroncat, a Budapest Wedding, a MaJic – hogy csak néhányat említsek, de nekem hiányoltam az új tulajdonosokat és a csapataik is. Most sem volt itt Keszthelyről egyetlen Jé sem, pedig van ott már vagy 6-7, de nem kezdte még el a pályaversenyzést a Vidámpark, a Maui, vagy a Caroline sem. Na de reménykedünk tovább, hogy mihamarabb megérzik majd azt az érzést, amit a most indulók élveztek 2 napig a J24 Osztályban! Viszont ezen a napon került ismét a látókörünkbe az osztályunk egyik legfiatalabb és legjobb állapotú hajója, az UTASELLÁTÓ! De ez egy akkora esemény, egy akkora story, egy olyan nagy dolog a Magyar J24 Osztály életében, hogy erről egy külön posztot írok mihamarabb! Meg fogtok lepődni!
Szóval fokkal kezdtük a versenyt, jó pálya volt, kicsit kevesebb kommunikációval, mint amit az utóbbi időben már kezdtünk megszokni, de végülis egy jó futam lett. Fluck Bencéék családi csapattal nagyon bekezdtek, hiszen nyerték a futamot. Második lett a JéKorszak ismét alakulóban lévő családi csapata, hiszen ismét 3 Farkas neve áll a nevezési listán. Harmadiknak Makai Gáborék futottak be, negyedik a Jinge az MVM U25 csapatával, mi kezdésnek egy 5.-et mentünk, aztán a Montem Nagykovácsi Tiborral, akiknek ez az első évaduk az osztályban, de minden futamban egyre jobban mennek. 7.-ek a lányok lettek Sabján Ani kormányzásával a JUkebox-szal (akkor még nem sejtettük, h mi lesz a vége  ) 8. a JetTravel egy újonnan épülő csapattal, ahol nagy örömömre egy ifi lány, Gál Zsuzsi fogta a kormányt, és végül a Babut futott be, Gacs Jenőékkel.
A második futamra gyengült egy kicsit, mi néhány csapattal együtt génuára váltottunk, de nagy tanulság volt, hogy gyakorlatilag teljesen együtt mentünk azokkal, akik maradta a foknál. A fiatalok (ők is fokkal) nagyot mentek és stabilan győztek, nekünk sikerült mögöttük, másodikként befutni, nagy csatában a lányokkal, akik 3.-ak lettek, majd a JéKorszak, TeamEuLine, aztán a Montem, a Babut, majd a TwentyBig5 (akik alaposan eltévedtek) végül a JetTravel.
A szél tovább gyengült 14-15 csomóra, így mindenki átállt a génuára. Annamariék megtalálták a fonalat és megkezdték a nagy menetelésüket. Remek vitorlázással nyerték a futamot. Mögöttük az újonc Montem villantott egy nagyot, nekünk sikerült a 3. helyen befutnunk. Mögöttünk Farkasék, majd a JetTravel a debütáló kormányosával. Fluck Bence még ekkor sem érezte meg a pályát, 6.-ak lettek, Makai Gáborék is mentek egy ejtőt (7.) majd Babut, végül a fiatalok, akik ebben a futamban eltévedtek, de legalább a pályakulcsot megtalálták. Ebből is látszik, h nem volt egy sima pálya. Nagy lyukak, semmi rendszer…. De a szél átlagos ereje megmaradt, az iránya elfordult. A pálya nagyon egyoldalas lett, ráadásul lee vonallal. Legalul sikerült a legjobb pozícióból elindulnunk és gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arattunk. Az utolsó hátszelet nagy csatában, élvezetes haulzokkal nyertük a legjobb hátszelező csapat ellen (szerintem a Fluck Benedek – Székely-Gyökössy Szabolcs párosnál ma nem nagyon van aki jobban spinakkerezik a mezőnyben. Igaz, h ők 25 éve gyakorolják ezt együtt. Aniék ismét nagyot mentek, alig egy hajóhosszal lettek 3.-ak. A futamgyőzelmünkkel ismét eszünkbe jutott a régi mondás:” Jobb elöl menni mint hátul!” Ráadásul egy tavalyról megmaradt nagy pezsgőnk megnyitását is az idei első futamgyőzelmünkhöz kötöttük. (nagyon finom volt) 4. ismét a Jékorszak lett (nagyon ment nekik ezen a versenyen a 4. hely – mentek 4-et) 5.hely Makai Gáboréké, 6. a Babut (sokáig a 3. helyen jöttek, de az utolsó hátszélben még lenyomták őket a rutinosabbak) aztán Montem, Jinge, JetTravel. A napot nagy boldogságban az első helyen zártuk, bizakodva vártuk a vasárnapot! De azért a vasárnapi futamok előtt még részt vettünk a Szpari hagyományosan nagyon jó esti fogadásán, finom borokkal, remek grill húsokkal. Aztán még ellenőriztük, hogy megkezdődött-e a Földvári nyár? – Benéztünk a PubLik-ba.  Tájékoztatásként jelentem, hogy megkezdődött!
A vasárnap parti halasztással indult, de elég hamar beállt a délnyugati, kb 7-8 csomóval. A pályánk rendezői majdnem a komp vonalába álltak. Szokásosan a déli part volt a jobb, sőt még a vonalat is nagyon lee-re rakta a rendező, így egyértelmű volt a bal oldal. Mi nagy csatában elhoztuk a leebójánál a legalsó pozíciót, szuper rajt, nagy öröm… 3 másodpercig, amikor általános visszahívás. OK, akkor ismételjük meg. Ismét beálltunk a legalsó pozícióba, ismét jónak nézett ki, de nem lett az. Ki kellett haulzulni, és a mezőny mögött átmenni a másik oldalra. És ahogy azt mindenki tudta, az nem is volt jó és nem is lett az . És mi akkor elvesztettük a fonalat. Viszont Fluck Bencéék elkapták. 2 meggyőző első hellyel simán megnyerték a versenyt! A lányok a Jukebox-szal, Annamarie-vel 2,4 -gyel sima második. JéKorszak egy 4,2-vel ismét pontegyenlőséggel szorult le a dobogóról. Mi lettünk a 3.-ak. 5. Makai Gáborék, 6. az MVM Ifik a Jingével (volt pillanat a versenyen, amikor jobbnak nézett ki a végső helyezésük, de egyre jobbak, hamarosan oda fognak érni) 7. a Montem, 8. JetTravel, 9. a Babut.
A Szpari és a szponzoraik kitettek magukért! Alacsony nevezési díj mellett, elég jó vizi rendezés, remek parti party, és komoly díjak, ajándékok!
Minden csapatnak nagy gratuláció! Remek verseny volt!
Hamarosan felkerül a ranglista aktuális állása! És megírom a nagy UTASELLÁTÓ STORY-t is!
Jó szelet, boldog vitorlázást!
J24 forever
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://vihar.hunsail.hu/…/VersenyEredmeny…