J24 OB Erik kapitány beszámolója

J/24 FOREVER
Vasárnap vége lett a 2021. évi J/24 Magyar Bajnokságnak.
Idén is a Sudarakkal és a 8mOD-val együtt nyomtuk az év legfontosabb versenyét, most is a BYC rendezte Füreden, és ismét remek verseny volt. Sőt! Fantasztikus!
A szervezés alatt volt egy pillanat, amikor úgy nézett ki, hogy akár 20 egységünk is indul majd, de a végén „csak” 16 csapat adta le a nevezését. Na de milyen csapatok?

Rauschenberger „Mikulás” Miklós idén először ült az ElNino kormányához, de a sok éves rutin nyilván nem tűnt el. No meg más osztályokban egész évben gyakorolt szorgalmasan. Most is Litkey Balu shottolt neki, Varjas „Solingos” Szuszu volt a taktikus, Péter Tomi a zongorista és Pécsváradi „Lakeprorigging” Ákos a fordeck. NEM ROSSZ!
Több éves kihagyás után az idén visszaült a Jébe Litkey „Vitorlázó” Farkas is, aki a biztonság kedvéért magával hozta Joó Kristófot shottolni a JETTRAVEL-re, Gaál Pali és Bér Rudino mellé. REMEK!
Aztán újra beült az IJRONCAT-be Sallai Gabó, akinek Baranyai Zsolt shottolt, a fordecken Kovács „Hosszú” Balázs úgy kezelte a rudat, hogy egyszer sem kellett felállnia a deck-ről  , a zongoránál Soós Attila játszott, a mast pozícióban a BYC egyik ifjú tehetsége, Demjén Olivért volt, aki éppen a verseny alatt ünnepelte a 16-ik születésnapját, és akinek semennyi nem elég a vitorlázásból. A Laser évad végig vitorlázása után, 2 hete a Gardán a WASP EB-n remekelt, most pedig a mi bajnokságunkon kezdte a nagyhajós pályafutását (elég sokoldalú ifjú)  REMÉNYKELTŐ!
Tomai Balázs vitte a JBOND-037-et, ahol Sarina „Sica” Róbert mellett Nagy „4tóbajnoka” Gabi, Szabó Péter és Munka Marci vitézkedett. A keszthelyi becsület MEGMENTŐI!
Scholtz Imi a J-SPOT kormányát markolta, előtte pedig Faragó Norbi, Kiska Laci, Szabó Máté és Bakos Bence ügyeskedett. STABILITÁS!
Fluck „Kalóz” Benedek egy remek (de kicsit alkalmi) családi csapatot vitt a TwentyBIG5 – on. A shottnál azért nem hiányzott Székely-Gyökössy „Kalóz” Szabolcs, a zongorista pozícióban a 14 éves Fluck Izus, a mast-nál a 16 éves Kiss Viktória, a fordecken pedig Fluck Daniella dolgozott (őt nem tudom hány éves)  ODAVAGYOK!
Makai Gábor (aki amikor nem Jézik, a szuper NARVAL-lal hajókázik egyedül, körbe-körbe a tavon, és gyűjti a sok-sok támogatást a Bátor Tábor Bátrainak) most az EuLine kormányát fogta. Előtte pedig Ratkovics András, Szokodi Olivér, Könczei Áron, Kárpáti Balázs Bálint és Szalay „Ölelés” Tomi húzogatta a köteleket, pakolgatta a rudat. BÁTORSÁG!
Aztán Hercsel Erik (az én vagyok) a DJANGO-val, előtte Dávid Dani a shottoknál, Dávid „Anya” Juli a pit, Zámbó „CR” Örs a mast és Horváth Dr Marci a fordeck. KEDVENCEK!
A Farkas Falka a JéKorszak-on a már sok éves felállásban szállt vízre. Farkas „Doki” Tamás előtt Szőllősy Balázs, Farkas Gabi, Balázs „Tengeri” János és Lajos László. JÉDEJÓ!
A JINGE-vel az MVM ifjúsági csapata állt rajthoz, csupa remek ifjivel és Aklan „hajóvezetői” Gyurival. A csapat ifi tagjai: Kovács Attila, Aklan Gyurka, Simonyi Kristóf és Sebestyén Bonifác voltak. U25 kategória. YOUNGBOYS!
A BYC ifijeiben is volt igény, hogy egy ilyen remek nagyhajós osztályban próbálják ki a nagyhajózást. Illy Pisti barátunk kölcsön adta a remek hajóját, Edelényi Szabó Viktor pedig edzette és vezette az ifjakat. A MAJIC kormányát Lackó Dávid fogta, előtte Viktor , Mészely Botond, Kiss Kata és Péter Luca . U25 kategória. ROCKANDROLL!
A BUDAPEST WEDDING kormányánál most nem Kakas Máté ült, a hajón pedig nem pörgött Melcha Marci, mert előbbi az utóbbi esküvőjén drukkolt, hogy az IGEN biztosan elhangozzék, de a hajó itt volt, remek helyettesítőkkel. Bajusz Andris kormányozott, Fellegi Béla shottolt, Gálfi Dorina zongorázott, Kántás Kata pedig kardozott elöl. IGEEEEEN!
A BABUT az osztály egyik idei újonca, egy rendkívül szimpatikus, elszánt, fiatal csapattal. A kormánynál a csapat kovácsa, Gacs Jenő szokja a hajót és lelkesíti a csapatot, ami Major Zsomborból, Kleineisel Márkból, Kovács Gellértből és Váradi Józsefből áll. REMÉNYSÉG!
Egy év kihagyás után ismét itt volt velünk a Gone with The Wind, Pethő Szabolccsal, Klenovszki „Túrázó” Jánossal, Molnár „Anyuka” Erikával és Szalai Andreával. HAJRÁ!
A lány csapat is rajthoz állt a JUKEBOX-szal. Igaz, hogy Sabján Annamarie nem tudta most a kormányt fogni, mert éppen a Melges 32 VB-n szerepelt a Farfalina csapattal (mi lett volna, ha még ő is itt van?) de a csapat kapitánya, Galla Viki így is összerakott egy remek társaságot, ami rajta kívül Borsos Gabriellából, Deli Ágnesből, Glaser Zinából, Csermák Dalmából, Chityil Dórából és Tarnóczi Júliából állt. Komoly versenyévad végén vannak a lányok, nagyot mentek a 4ladysCup kupában. HAJCSATOK!
És végül a St James is megtisztelte az Osztályunkat a jelenlétével. Szántó Mihály volt a kormánynál, Simon Péter, Likó István és Tóth Dávid dolgozott a fedélzeten. KITARTÁÁÁÁS!
Az élesszeműek számára nyilván kiderült, hogy a résztvevők felsorolása a Bajnokság végső sorrendjében történt. 
No de hogy jutottunk idáig?
A fenti felsorolásból várható volt, hogy ezt a J/24 bajnokit nem lehet majd olcsón megszerezni. Az első 10 hajóból bárki bekerülhetett a 6-ba, az első 6-8 hajóból pedig bárkinek esélye volt, hogy dobogóra álljon.
4 versenynapból hármon fújt a szél, és kettőben tudtunk érvényes futamokat vitorlázni. Összesen 7-et. Ez nem mondható kevésnek, de az első napot végig élve, a végén azért volt egy kis hiányérzetünk. Mert az első napon fantasztikus, északnyugatiban tudtunk 3 remek futamot menni, és azt reméltük, hogy ez kitart majd végig. Aztán pénteken 2 futamot is elindított Sipi, de a szél akkorákat fordult, hogy érvényteleníteni kellett mindkettőt. Majd jött a szombati ping-pong verseny a parton, mert szél az semmi, majd a vasárnap, az utolsó nap. Akkorra megjött a kiszámíthatatlan, füredi északi, ami ugyan erősebbnek lett beharangozva, mint ami végül fújt, de génuával még bírható szélben, napos időben tudtunk lenyomni 4 futamot. (voltak akinek remek volt) 
A verseny az utolsó pillanatig nyílt volt. Az első futamot behúzta a 2020 évi Bajnok Tomai Balázs, második a 2018-as Bajnok Mikulás, harmadik a 2010-11-12-13-14 évi Bajnok Litkey Farkas, negyedik a 2019-es Bajnok Django, ötödik Sallai Gabó, hatodik pedig Makai Gábor lett. A második futamban Farky, Gabó, Django, Scholtz Imi, Mikulás, Tomai, aztán a harmadik futamban bejelentkezett Mikulás, utána Scholtz Imi, Tomai, Makai, Farky…. és akkor még nem talált magára Fluck Kalóz Bence se. És ez így ment végig. Az utolsó pillanatig nyílt, kiegyenlített verseny volt, nagy győztesekkel és nagy vesztesekkel. Scholz Imi egy UFD-vel dobta a dobogót, de a tavalyi bajnok is a végén csúszott le róla. Nyilván a végeredmény a futameredményekkel követhető. Hihetetlen éles, fej-fej melletti küzdelmek, végig sportszerű, korrekt vitorlázás. Egyetlen óvást sem adott be senki a bajnokságunk alatt. A befutókat szinte célfotókkal lehetett csak követni. Volt olyan befutó, ahol több mint 8 km és 55 perc vitorlázás után, az első 9 hajó 24 másodpercen belül érkezett a célvonalra, de a többiek is befutottak 2 percen belül. Voltak csapatokat évekre motiváló nagy menetek, mint például a Babut 4. helye, vagy a JINGE U25 csapat 6.,7., 8. helyezései. Nyilván mindenki dicséri a saját bajnokságát, de nekem ez a 16 hajó, amelyik mindegyike az összes futamon végig ment, egy sem alibizett, egy sem volt, aki csak eljött, hogy „meglegyünk”… , ahol volt egy teljes női csapat, 2 U25 remek egység….. nekem ez a legnagyobb öröm. Ahol ennyi világ- és Európa-bajnok, magyar bajnok vitorlázott együtt ismét…. ahol a parton minden este közös beszélgetések, 2 buli, sör, bor, az éppen nem versenyző, de este megjelenő osztálytagok… nagy büszkeség!
Ami az eredménylistából nem feltétlenül derül ki:
A dobogón állók – a Magyar J/24 Osztály jóvoltából – kupa díjazásban is részesültek. A kupákat immár hagyományosan Kutassy Laci barátunk készítette. Gyönyörűek lettek.
A győztes csapat elnyerte a Magyar J/24 Osztály által alapított vándordíjat egy évre, ami egy J/24-es fél-modell.
A Magyar J/24 osztály különdíját kapta (ezeket a díjakat is a Kutass készítette)
– a legeredményesebb U25 csapat: az MVM ifi csapata a JINGE-vel.
– a legnagyobb reménység: az U25-ös BYC-es ifi csapat.
– a legeredményesebb női csapat, a JUKEBOX – Galla Vikivel
A Bajnokság 1 futamának győztese az MVSZ által alapított Tolnay Kálmán emlékdíjat kapta
A Bajnokság 3. futamának győztese a Sailforyou Kft (Dávid Juli) által alapított Litkey Bence emlékdíjat kapta, ami hagyományosan, Litkey Bence egy korábbi akvarell képe.
Gratulálok a győzteseknek és a résztvevőknek!
Köszönjük a lehetőséget a BYC-nek, a kiváló rendezést a verseny rendezőinek, bíráinak, az egész csapatnak!
Köszönjük a másik 2 osztálynak – a 8mOD-nak és a Sudárnak – az együttműködést!
És én látom a folytatást!
Jövőre öt U25 csapat. (Hiszen biztosan indul majd az MVM, A BYC ifjúsági csapata, onnan talán kettő is, ott vannak az orfűi ifik, Bodnár Imi, Székely Tonyó, biztosan valaki elhozza őket…, Keszthely, Büki Gabi és egy csomó ifi….
Legalább három új hazai csapat (egy teljes női csapat már bejelentkezett, Keszthelyről legalább egy új csapat és a régiek közül egy másik, már jelzett)
10-15 külföldi egység (miután, 2023-ban J/24 EB lesz a BYC-ben, van esélyünk, hogy felkészülni eljönnek a német, olasz és svéd barátaink is. Hiszen a mezőny remek, a Balaton meleg, a sör pedig olcsó és hideg:)
És 2023-ban 50+ -os J/24 Európa Bajnokság a BYC-ben.
J/24 forever
Boldog vitorlázást!
Erik